У оквиру гостовања изложбе „Зелено и црно: Прича о чају“ одржаће се истоимено предавање др Десе Ђорђевић Милутиновић, музејског саветника Природњачког музеја у Београду и аутора изложбе. Предавање обухвата осврт на етимологију речи чај, историјат овог напитка и његовог пута од Кине, на исток даље у Азију, и на запад у Европу, као и преглед најпознатијих врста црних и зелених чајева. Предавање пружа многобројне једноставне и занимљиве информације о припреми чаја о којима са код нас веома мало зна, а које је заправо веома лако научити и применити.
На предавању можете сазнати: како се спрема инглиш брекфаст (English breakfast), један од најпознатијих чајева и како га препознати; ко је биo ерл грeј (Earl Grey) по коме је један од најбољих чајева на свету добио име; због чега чај од јасмина у себи нема јасмина; зашто се у Индији никада пре 19. века није пио чај, a зашто је чај у пет постао култни догађај.