У уторак, 29. августа 2023. године, упокојио се Драган Пешић, редовни професор Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, графички дизајнер и дугогодишњи технички уредник издавачке делатности Народног музеја Краљево, који је обликовао њен визуелни идентитет и увео је међу најуспешније у музејској делатности.

Драган Пешић је рођен 1960. године у Белој Цркви, док је основну и средњу школу завршио у Краљеву. На Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду, на одсеку за графички дизајн, дипломирао је 1988. године у класи професора  Стјепана Филекиа. Као уметник био је од почетка окренут писму и обликовању књиге, а излагао је на бројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Универзитетску каријеру започиње 2003. године као доцент на предмету писмо на  Филолошко-уметничком факултету (ФИЛУМ) Универзитета у Крагујевцу, где је 2008. године изабран у звање ванредног, а 2014. године у звање редовног професора.

Са Народним музејом Краљево започиње сарадњу током 90-тих година, док почетком 2000-тих преузима практично посао обликовања његовог визуелног идентитета, како у публикацијама, тако и у дизајну плаката, позивница, изложбених легенди, улазница, различитих диплома, сувенира и многих других облика графичког дизајна. Посебан значај има постављање новог, великог формата часописа „Наша прошлост“, који је графички уређивао од броја 6 (2005) до броја 21 (2022). Преко тог високо прочишћеног израза, издавачка делатност Народног музеја Краљево постаје препознатљива у земљи и пласира се међу најуспешније у музејској делатности. Предмет његовог дизајна били су и фонтови, као што су Maculature, BigBang, Epigraph Caps, Epigraph, Train of Thought (са Аном Пешић), Tact Slab New, Tact New, Narration, Narration SRB, Glint. Један од њих, као Epigraph, постао је, практично, заштитни знак издаваштва Народног музеја Краљево, а њиме је урађен и нови сајт установе. Као уметничку целину са правом коришћења, ових 11 фонтова, Драган Пешић је поклонио Народном музеју Краљево 2020. године. Као уметник велику ретроспективу у нашој Галерији имао је у априлу 2013. године.

Поред Музеја Пешић је сарађивао и са Народном библиотеком „Стефан Првовенчани“ Краљево, пре свега у графичком обликовању часописа „Повеља“, а пуни визуелни идентитет дао је и Жичком духовном сабору „Преображење“, најважнијој културној манифестацији у Краљеву.

Драган Пешић је за свој рад награђен је значајним наградама и признањима, од којих издвајамо Златно перо Београда (1989), Новембарски награду града Краљева (1990), Награда Новембарског салона (2011), Награда Графичког колектива (2012), Октобарска награда Града Краљева (2014).

Комеморација Драгану Пешићу биће одржана сутра у 9.30, у Свечаној сали Градске управе, а сахрана је у 12 часова на Новом гробљу у Краљеву.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest