Током протекле, 2022. године, у Галерији Народног музеја Краљево посетиоци су могли да погледају како изложбе самог музеја тако и неколико, пажљиво одабраних, гостујућих изложби. У првој половини године имали смо прво гостовање Градског музеја у Суботици у нашем простору, са изложбом „ЛП – Историја грамофона и златно доба плоча“, где су и наши кустоси партиципирали са краљевачком причом на ову тему. Током лета гостовала је изложба матичног, Етнографског музеја, под називом „С обрамицом низ пут“, док је у другом простору, током истог периода, публика могла да види изложбу „Моравска Србија између стварности и легенде“ Народног музеја Крушевац. Манифестација Жички духовни сабор „Преображење 2022“ отворена је изложбом наше кровне, централне установе, Народног музеја Србије, под називом „Под плавим и златним небом: Иконе грчких мајстора од 15. до 19. века Народног музеја Србије“.

Из области савремене уметничке продукције, издвајамо изложбе Ивана Шуковића „Felicità“ и Весне Весић „Поглед у ретровизор у снежном тунелу“. За Октобарске свечаности Народни музеј Краљево је припремио изложбу „Рације: Казнене експедиције Вермахта у селима жичког среза 1941. године“, једну од тема везаних за страдања цивилног становништва, која до сада није била довољно у фокусу. На самом крају године отворена је изложба „Магија стакла: Предмети од стакла из Етнолошке збирке покућства Народног музеја Краљево“ поводом 2022. године као Међународне године стакла проглашене од стране УНЕСКА и која ће трајати до 15. фебруара наредне године. Изложба је резултат двогодишњег партиципирања наше установе у раду Стручне групе за стакло при Националном комитету ICOM-a Србије.

Издавачка делатност је увек у нашем фокусу. Током ове године извршене су припреме за приређивање и издавање Пописа кнеза Михаила из 1863. године за Краљево и околину, те монографије о археолошком истраживању локалитета Лојаник и Конарево. У новембру ове године промовисали смо број 20 часописа „Наша прошлост“, који издају Народни музеј Краљево и Историјски архив Краљево, и наставили да радимо на броју 21.

У августу 2022. године одржан је други по реду међународни научни скуп „Публицистика у развоју друштва и државе II“, који организујемо у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду и Институтом за политичке студије у Београду. Посебну захвалност дугујемо преданом раду др Љубодрага П. Ристића, вишег научног сарадника Балканолошког института САНУ у пензији, као члана Организационог одбора научног скупа. Први део овог пројекта, одржан је 2021. године и непосредно је инспирисан четворотомним делом мр Славољуба Маржика који се бави Карановцем и Краљевом у српској штампи од 1835-1918. године. Зборник научних радова са скупа из 2021. године припремљен је до краја ове године за штампу.

Збирке Народног музеја Краљево су знатно увећане путем поклона, као и откупа уз подршку Министарства културе Републике Србије и локалне самоуправе. До великог прилива материјала у Археолошку збирку дошло је након обимних ископавања на неолитском локалитету Дивље Поље у Ратини, спроведених због изградње трасе аутопута долином Западне Мораве. Отуда је конзервација керамике била у фокусу ове године, као и уређење простора за обраду материјала.

Ове године смо такође обележили јубилеј, 140 година Краљевине Србије када је тим поводом, указом краља Милана, наш град турски назив Карановац променио у Краљево. Зато смо за овогодишњи Имендан припремили Радну свеску „Имендан града Краљева“ обликована тако да деци презентује ову значајну тему на пријемчив и занимљив начин и може да послужи као допуна градиву из историје. Радна свеска се може преузети на нашем сајту у пдф формату. Поводом јубилеја први нововековни краљ Милан био је мотив нашег календара за 2022, а његов живот целогодишња тема којом смо се бавили на сајту и друштвеним мрежама.

У току године смо посебну пажњу посветили програмима за децу од најмлађег, предшколског узраста, преко основаца, до средњошколаца. У низу успешних радионица истакнуто место заузима програм „Пут ка знању“ реализован у сарадњи са Зорицом Јанковић из Књижаре „Прозор“ и песником Милојем Радовићем, чији је циљ учешће деце у промовисању књижевних дела за децу и развијање музејске публике.

Схватајући растући значај који има присутност на интернету и имајућу у виду ситуацију у којој смо се налазили током 2020. године током епидемије, која је онемогућила класичне начине презентације, усмерили смо се на планско, организовано представљање наших садржаја на друштвеним мрежама и зналачки израђеном сајту, што нам обезбеђује већу видљивост и покривеност, омогућава нам да допремо до нових корисника и презентујемо широј публици све оно чиме се бавимо.

Искористио бих прилику да се захвалим драгим суграђанима на поверењу које су нам указали у 2022. години. Такође, желео бих да им пожелим срећну и успешну 2023. годину и да их позовем да нас посете у нашој згради, на Тргу Светог Саве 2, као и на нашем сајту и друштвеним мрежама. 

Дарко Гучанин
историчар, архивиста
директор Народног музеја Краљево

Прилог о активностима Народног музеја Краљево у 2022. години са директором Дарко Гучанином

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest