Европска ноћи музеја под називом „Ноћ винила на 33 обртаја“ одржана је у Народном музеју Краљево, у суботу, 14. маја 2022, од 18 до 00 сати. Инспирација за тему је гостујућа изложба „ЛП – Историја грамофона и златно доба плоча“ аутора Викторије Шимон Вулетић, музејског саветника Градског музеја Суботица, која нас води од самих почетака грамофона, крајем XIX, до златног доба плоча и експанзије популарне музике у другој половини XX века. Истовремено ова тема је подстакла на истраживање краљевачке музичке сцене и низа поткултурних феномена које прати појава плоча, презентованих у оквиру посебног сегмента изложбе. Отуда је програм је био подељен на изложбене садржаје у самој згради Народног музеја Краљево, где су посетиоци могли погледати, поред изложбе „ЛП – Историја грамофона и златно доба плоча“ и 47. Дечји мајски ликовни салон, са темом „Мотив са Ибра. Током читаве Европске ноћи музеја улаз у Сталну поставку је био бесплатан.

Други део програма организован је на Тргу Св. Саве испред Народног музеја Краљево. Већ од 18 сати започела је „Берза плоча“ на којој су се појавили многи колекционари, као и бројни љубитељи винила. На берзи су доминирали познати албуми рок и забавне музике.

Програм „Берза плоча“ на 18. Европској ноћи музеја у Народном музеју Краљево.

Читав догађај пратила је концертна активност, подељена у три сегмента по два сата. Реч је о извођачима из Краљева, који су имали улогу у настајању појединих поткултурних феномена у граду, са избором музике која репрезентује златно доба винила. Најпре је у периоду од 18 до 20 сати наступала група „Дечја радост“, позната по свом реге звуку. У још увек дневном окружењу у овом делу програма у публици су биле присутне и многе породице са малом децом. Група „Гама зрак“, која спада у музичку баштину Краљева и која је прошле године обележила 40 година постојања, наступала је од 20-22 сата, са репертоаром везаним за најпознатије рок групе из периода 70-тих и 80-тих година, као што су: Deep Purple, Whitesnake, Rainbow, Pink Floyd, Free, T-Rex, Eric Clapton, ZZ top, Jetro Tull, Rolling Stones, Doors, Led Zepelin, Cream. Ноћ музеја су током њиховог наступа посетили и чланови мото клуба „Kings“ из Краљева, чију химну је написала група „Гама зрак“ и који представљају још једну поткултурну групу везану за рок музику као стил и начин живота. Најбројнија посета Ноћи музеја била је у периоду од 21-22 сата.

У последњем делу програма, од 22 до 00 сати, наступао је ди-џеј Пеђа Тодоровић, такође као део концепта „свирања на грамофону“ и као једна од личности која је у великој мери утицала на развој клупске сцене и рејв поткултуре у Краљеву.

Прилог са 18 .Европске ноћи музеја у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest