Научни скуп са међународним учешћем под називом „Публицистика у развоју друштва и државе II“, који је Народни музеј Краљево организовао у сарадњи Институтом за политичке студије у Београду, Правним факултетом Универзитета у Београду, отворен је у Галерији Народног музеја Краљево, у уторак, 17. августа 2022, са почетком у 10 сати. Идеја за овај научни скуп и вишезначне правце истраживања настала је током вишегодишњих напора мр Славољуба Маржика да прикупљањем новинских чланака о Краљеву у српским новинама чува историју овога града. Разумевање Народног музеја у Краљеву да те напоре подржи и стручној и научној јавности, у четири књиге, представи сву прикупљену историјску грађу омогућило организовање научног скупа, већ другу годину за редом. Присутнима се обратио најпре др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, обраћа се присутнима на отварању „Публицистика у развоју друштва и државе II“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Др Предраг Терзић, обратио се присутнима у име Града Краљева, али и као члан Научног и Организационог одбора и учесник скупа. Истакао је да је идеја зачета кроз марљиви рад Славољуба Маржика, али да се научни скуп неће бавити само краљевачким темама, већ много ширим оквиром везаним за публицистику. Односно, да постоји намера да се у наредним годинама скуп настави као вишегодишњи пројекат. Захвалио се свим учесницима који својим доприносом чине да научни скуп изађе из локалног оквира. Након тога говорио је др Љубодраг П. Ристић, члан Научног и Организационог одбора.

Др Љубодраг П. Ристић, члан Научног и Организационог одбора научног скупа „Публицистика у развоју друштва и државе II“, обраћа се присутнима на отварању научног скупа у Галерији Народног музеја Краљево.

Нагласио је да је посебна радост када човек дође у свој родни град и у њему сретне своје колеге, пријатеље и научнике на једном оваквом окупљању. Посебно је важно нагласити да је ово други део научног скупа који је започео претходне године и да је међународног карактера. Стога је поздравио проф. др Ценку Иванову која долази из Великог Трнова у Бугарској, као и колеге из Републике Српске и Србије. Током јесени се очекује излазак Зборника радова од претходне године. Љубодраг П. Ристић је истакао да још једном има жељу да изрази своје поштовање према мр Славку Маржику, који је на жалост преминуо у марту ове године. На крају отварања публици се обратио Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево.

Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево, обраћа се присутнима на отварању научног скупа „Публицистика у развоју друштва и државе II“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Истакао је како је било изузетно узбудљиво посматрати како из једне истински племените идеје Славољуба Маржика на крају израста и један добар научни скуп. Искористио је прилику да се захвали свима који су помогли да се скуп реализује, пре свега Граду Краљеву на челу са градоначелником, Правном факултету Универзитета у Београду, Институту за политичке студије у Београду и Институту за српску културу у Лепосавићу. На крају је свим учесницима пожелео успешан рад.

Прилог са отварања научног скупа „Публицистика у развоју друштва и државе II“ у Народном музеју Краљево

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest