Изложба цртежа Жељка Радовића отворена је у Галерији Народног музеја Краљево, у уторак, 18. јула 2023, са почетком у 19 сати. На почетку отварања публику је поздравила Сузана Новчић, музејски саветник Народног музеја Краљево и истакла да је Жељко Радовић млади уметник са већ израженим цртачким идентитетом, који је загледан у симболичан и иконичан бескрај шумских пејзажа.

Сузана Новчић, музејски саветник Народног музеја Краљево, обраћа се присутнима на отварању изложбе цртежа Жељка Радовића у Галерији Народног музеја Краљево.

У раду користи оловку и туш, а његове линије су танане, јасне, прецизне, испреплетане, каткад лазурне, вођене атмосфером и енергијом дивљине. Иако млад уметник, пред којим тек стоје изазови, уметнички и животни, Радовић је носилац спонтаног и чудесног дијалога човека и природе. Тај бескрај шумских предела, настао у визури јединственог уметничког погледа, истичу ауторски мотивски репертоар, који се огледа у називима радова: „Дрво и облак“, „Брезе“, „Стабла“, „Шума“ и др.

Слободан Јелић, професор Уметничке школе у Краљеву, обраћа се присутнима на отварању изложбе цртежа Жељка Радовића у Галерији Народног музеја Краљево.

Изложбу је отворио Слободан Јелић, наставник Уметничке школе у Краљеву у пензији, који је уједно био и разредни старешина Жељка Радовића. Он се осврнуо на његове почетке, односно ђачке дане и навео је да Радовићева дела требапосматрати као алегорију романтичарске узнемирености са емоцијама распетим од онтолошке задивљености до митске или апокалиптичне трагичности. Његови цртежи успевају да материјализују време и поезију простора изврсном употребом светлости. Варирајући тему која је натуралистичка, уметник је успео да створи сопствени манир, усредсређен на предмете по себи; апсолутне, скоро митске у својој физичкој структури и свом ванвременом присуству.

Жељко Радовић, уметник, обраћа се присутнима на отварању своје изложбе цртежа у Галерији Народног музеја Краљево.

Програм је употпунио музички наступ Анђеле Косић, младе композиторке која је дипломирала на ФИЛУМ-у и која је извела своје две музичке нумере на гитари. На крају програма публици се обратио и Жељко Радовић, пре свега да би се захвалио свима који су учествовали у реализацији његове изложбе, а посебно Народном музеју Краљево који му је пружио прилику да излаже.

Прилог са отварања изложбе цртежа Жељка Радовића у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest