Изложба „Иза објективности“ Центра за промоцију науке из Београда, отворена је у Галерији Народног музеја Краљево, у уторак, 16. маја 2023, са почетком у 13 сати. Публици се најпре обратила Надица Лишанина, историчарка уметности, виши кустос Народног музеја Краљево, и овом приликом истакла да је изложба  резултат Меморандума о сарадњи, који су Народни музеј Краљево и Центар за промоцију науке из Београда потписали прошле године. Поменути акт има за циљ остваривање заједничког интереса у области научноистраживачког и научнопопуларног рада и њихове примене у функцији унапређења квалитета образовања, промоције науке и културне баштине. Центар за промоцију науке (ЦПН) је угледна установа коју је основало Министарство науке са задатком да промовише науку и да приближи научне садржаје, истраживања и открића што широј јавности. Своје циљеве остварује користећи креативне потенцијале различитих области стваралаштва.

Надица Лишанин, виши кустос Народног музеја Краљево, обраћа се публици на отварању изложбе „Иза објективности – Визуелне метафоре у науци“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Један од тих формата, којим се научне информације на приступачан начин пласирају у јавност је и часопис „Елементи“, научнопопуларна публикација која кроз есеје, чији су аутори еминентни и релевантни истраживачи, научни новинари, комуникатори и уметници, упознаје читаоце са најновијим научним дешавањима у свету и код нас, кроз оригиналне приче, испричане на другачији начин у интердисциплинарном маниру. Часопис илуструју најзначајнији илустратори, дизајнери и уметници, а овом изложбом су представљене илустрације које су претходних година објављиване у поменутом часопису. 

Публици се затим обратила Јасмина Дражовић, историчарка уметности, кустос Народног музеја Краљево, и овом приликом изјавила да ће у оквиру изложбе „Иза објективности“ бити приређен богат и концептом заокружен пратећи програм. У суботу, 20. маја 2023. године одржаће се музички перформанс, чији је аутор Саша Ранковић, један од најзначајнијих извођача инструменталне музике џез музичког жанра. Саша Ранковић је изванредан уметник и извођач инструменталне музике на бубњевима, професор филозофије, члан „Рамбо Амадеус бенда“,који већ 25 година наступа и ствара са најеминентнијим џез музичарима код нас и у региону. Компонује ауторску музику, бави се продукцијом музике која на савремен начин спаја науку и музику, а његови музички подухвати углавном су композиције, чији су основни елементи импровизација и интеракција.

Јасмина Дражовић, кустос Народног музеја Краљево, обраћа се публици на отварању изложбе „Иза објективности – Визуелне метафоре у науци“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Аутор на један сасвим оригиналан, аутентичан начин кроз процес настајања музичког дела спаја концепт науке и музике. Укључивањем публике и интеракцијом са њима, на начин где ће посетилац бити у прилици да ударцем у добош произведе звуке различитих инструмената, процес извођења музике на најкласичнијем сету бубњева и коришћењем савремене технологије, ствараће сасвим оригинална и спонтана музичка дела.

Посетиоци ће ударцем у добош производити звук других инструмената, а аутор ће на те тонове и звучне сегменте изводити импровизације и стварати неочекиване, сасвим оригиналне и неприпремљене музичке одговоре, као делове целовите композиције. Перформанс спаја технологију, интеракцију и класичан сет џез бубњева, те одатле назив „Бубњар и музичари из машине“.

У свом даљем обраћању публици, Јасмина Дражовић је најавила да ће у четвртак 25. маја 2023. године бити приређен научни шоу, чији је аутор дипл. физико-хемичар Милан Поповић, представник Фестивала науке из Београда, научник који се посветио идеји да експерименти буду доступни свима и изван зидова научних лабораторија. Лабораторије су за већину нас мистериозна места, недоступна ни тешко схватљива. Циљ овог програма је да посетиоцима укаже на науку као неодвојиви део свакодневног живота и да истовремено пружи инспиративан, нов и свеж поглед на различите области, да пробуди интересовање и да широј публици укаже на важност науке и технологије у свакодневном животу.

Прилог са отварања изложбе „Иза објективности – Визуелне метафоре у науци“ у Народном  музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest