Изложба „Магија стакла: Предмети од стакла из Етнолошке збирке покућства Народног музеја Краљево“ аутора Виолете Цветаноске, вишег кустоса ове установе, која је организована поводом обележавање 2022. године као Међународне године стакла, свечано је отворена у Галерији Народног музеја Краљево, у уторак, 6. децембра 2022, са почетком у 19 сати.

Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево, обраћа се пристунима на отварању изложбе „Магија стакла: Предмети од стакла из Етнолошке збирке Народног музеја Краљево“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Публици се најпре обратио Дарко Гучанин, директор Народног музеја Краљево. Он је истакао да је у циљу афирмације стакларства кроз историју и проучавања развоја технологије, уметничког обликовања, привредног значаја и ревитализације кроз креативно предузетништво, резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 2022. година проглашена Међународном годином стакла. Народни музеј Краљево, уз друге истородне установе у Републици Србији, узео је учешће у овој манифестацији организовањем изложбе у којој су приказани предмети од стакла из Етнолошке збирке покућства.

Биљана Јотић, вршилац дужности директора Музеја примењене уметности у Београду, обраћа се присутнима на отварању изложбе „Магија стакла: Предмети од стакла из Етнолошке збирке Народног музеја Краљево“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Биљана Јотић, вршилац дужности директора Музеја примењене уметности у Београду, у свом обраћању публици, нагласила је да смо се вечерас окупили око уметности, око умећа и око нечега што представља део нашег културног наслеђа. Преко Музеја примењене уметности у Београду, који је матични музеј у пољу стакла координиран је тимски рад за обележавање године стакла. Стакло је нешто што су сви навикли да користе, уживају у њему и поступају са њим са великом пажњом, ради његове фрагилности и тананости, али и ради његове лепоте. У производњи стакла велику улогу имају и уметници који стакло уметнички обликују.

Зоран Левић, директор Музеја науке и технике у Београду, обраћа се присутнима на отварању изложбе „Магија стакла: Предмети од стакла из Етнолошке збирке Народног музеја Краљево“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Публици се затим обратио Зоран Левић, директор Музеја науке и технике у Београду, који је нагласио да је човек створио стакло пре 3500 година и да је током тог времена стакло еволуирало као и човек. Испоставило се да је стакло материјал прошлости, садашњости и будућности, што показује и ова изложба.

Виолета Цветаноска, виши кустос Народног музеја Краљево и аутор, обраћа се присутнима на отварању изложбе „Магија стакла: Предмети од стакла из Етнолошке збирке Народног музеја Краљево“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Виолета Цветаноска, виши кустос Народног музеја Краљево и аутор изложбе, говорила је о пројекту који је трајао око две године и о његовом концепту. Материјал потиче из Етнолошке збирке Народног музеја Краљево и илуструје производњу у првим фабрикама стакла са простора Југославије, од краја XIX и почетка XX века на даље. Публика је у прилици да први пут види предмете од стакла, који се чувају у Етнолошкој збирци, а представљају културу свакодневног живота грађанске класе. Прати се појава и рад фабрика које су пословале у оквиру бивше Југославије: „Нацко Јанковић и син“, „Кристал“ у Зајечару, „Српска фабрика стакла“ у Параћину, „Украс“ у Алибунару, „Скопска стакларница“ у Скопљу, а присутни су и предмети израђени у различитим мануфактурама Централне Европе.

Биљана Црвенковић, виши кустос Музеја примењене уметности у Београду, отвара изложбу „Магија стакла: Предмети од стакла из Етнолошке збирке Народног музеја Краљево“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Изложбу је отворила Биљана Црвенковић, виши кустос Музеја примењене уметности у Београду и координатор Групе за стакло при Националном комитету ICOM-a Србије. Она је истакла да ова група већ две године заједно ради и да је чине кустоси из различитих крајева Србије. Предвиђени су многи програми током године стакла, али изложбе су ипак најважније. Оне воде ка буђењу осећања за чување правих вредности у које спада и обликовање стакла и наше наслеђе у стаклу и то у овом тренутку када оно практично нестаје. Ми га заправо само сада и можемо сачувати, тако да све оно што имамо код куће, већ представља неку врсту наслеђа. Истакла је да јој је посебно драго што отвара изложбу о стаклу у контексту етнологије.

Прилог са отварања изложбе „Магија стакла: Предмети од стакла из Етнолошке збирке покућства Народног музеја Краљево“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest