Изложба „С обрамицом низ пут“ аутора др Марка Стојановића, музејског саветника Етнографског музеја у Београду, отворена је у Галерији Народног музеја Краљево, у четвртак, 24. јуна 2022, са почетком у 19 сати. На почетку отварања публику је поздравила Татјана Михаилoвић, музејски саветник Народног музеја Краљево, и представила госте из Етнографског музеја у Београду. Затим се Јелена Тешић Вулетић, музејски саветник и начелник Одељења за проучавање етнографског културног наслеђа Етнографског музеја у Београду, обратила публици у име своје установе и директорке Тијане Чолак Антић Поповић.

Јелена Тешић Вулетић, начелник одељења за проучавање етнографског наслеђа у Етнографском музеју у Београду, обраћа се присутнима на отварању изложбе „С обрамицом низ пут“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Она је напоменула да је изложба отворена поводом обележавања јубилеја 120 година Етнографског музеја 2021. године. Истакла је да је др Марко Стојановић, успео да покаже како један, на изглед обичан и рекло би се незанимљив предмет, као што је обрамица, није само алатка која служи да се пренесе терет, већ савршени спој мушког и женског принципа. Ако је жена та која је њоме служила свакодневно, мушкарац је био онај који обрамицу израђује и украшава. О концепту изложбе „С обрамицом низ пут“ говорио је аутор, др Марко Стојановић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду.

Др Марко Стојановић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду и аутор, обраћа се присутнима на отварању изложбе „С обрамицом низ пут“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Он је апострофирао три централна експоната, који говоре о путевима ка њему, ка њој и ка њима. Средња обрамица је израђена од племенитог дрвета храста, за кога се сматра да је сеновито дрво и да у њему живе душе предака. Изузетно је добро дизајнирана и супруг је направио својој супрузи на част, за ситуацију када она износи робу на пијацу, односно излази у јавност. Преко овог лепог предмета, жена се хвали не само својим домаћинством и својом робом, већ и својим мужем. Он је начинио обрамицу од доброг дрвета да би је штитиле и сеновите силе које у њему почивају и да јој буде на дику када пролази градом, слично као што данас ту улогу имају комади одеће, обуће или аутомобил.

Прилог са отварања изложбе „С обрамицом низ пут“ у Народном музеју Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest