Изложба уметнице Весне Весић под називом „Поглед у ретровизор у снежном тунелу“ отворена је Галерији Народног музеја Краљево, у среду, 9. новембра 2022, са почетком у 19 сати, и представља једну врсту ретроспективног погледа на уметницин досадашњи уметнички рад. Изложбу је отворила Сузана Новчић, музејски саветник Народног музеја Краљево, која је говорила о стваралаштву Весне Весић. Она је истакла да је реч о мултимедијалној уметници, чији рад карактерише наглашена ангажованост, комплексност и експерименталност, коју гради делујући кроз медиј видеа (у првом лицу), цртежима у материјалу, попут вуне, инсталацијама и текстом.

Сузана Новчић, музејски саветник Народног музеја Краљево, отвара изложбу Весне Весић „Поглед у ретровизор у снежном тунелу“ у Галерији Народног музеја Краљево.

На изложби је представљен и њен први видео рад под називом „Умиј ме и бићу бељи од снега“ са којим је учествовала на 48. Бијеналу у Венецији 1999, а односи се на ратне 90-те године. Овим радом она подвлачи оно што ће бити есенција и у њеним каснијим радовима, а то су емпатија и саосећање. При првом сусрету са уметницом и њеним уметничким наративом јасно је да је она, како би то рекао Дишан „ради на уметности“. За њу је уметност простор где преиспитује идеолошке дискурсе, политичке, личне наративе, трудећи се да, као и сви ми и људи ван уметности, некако помири и схвати све оне тектонске поремећаје који нам се дешавају сваког дана. Поред видео рада, на изложби су представљени и радови названи „Нежни комади“ израђени од органске вуне коју уметница ручно обрађује и уграђује у њих слова као неку врсту стигмата, односно поетске и филозофске цитате. Народни музеј Краљево је откупио један од њених радова, ћебе од органске вуне са извезеним цитатом Маргарет Мид, америчке антрополошкиње, која каже да „саосећање почетак цивилизације“.

Весна Весић, визуелна уметница, обраћа се присутнима на отварању своје изложбе „Поглед у ретровизор у снежном тунелу“ у Галерији Народног музеја Краљево.

Публици се затим обратила Весна Весић и се осврнула на свој видео рад, који је радила као студент Ликовне академије, који је резултат свих осећања сажетих у том тренутку, момента одрастања у време ратова 90- их година прошлог века. Од тог искуства она користи нешто конструктивно што ће оставити траг кроз рад, као и њеној деци. Такође је истакла да је рад „Поглед у ретровизор у снежном тунелу“ једини могући одговор, с једне стране на њен мини уметнички опус од краја 90-их до данашњег тренутка, где обичан посматрач може да пронађе целовитост. Са друге стране, из целовитости се једино може дати одговор, уз дубоки наклон и поклон, свим нашим прецима, свим нашим претходницима, који су оставили трага у цивилизацијском коду. Након отварања публика је погледала видео рад „Умиј ме и бићу бељи од снега“ пројектован у посебној сали.

Прилог са отварања изложбе Весне Весић „Поглед у ретровизор у снежном тунелу“ у Народном музеју Краљево

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest