Године 2022. обележава се 140 година од проглашења Кнежевине Србије за Краљевину, а кнеза Милана Обреновића за краља. Проглашење Краљевине 1882. године имало је за последицу и промену имена вароши на ушћу Ибра у Западну Мораву, које је свој стари турски назив Карановац заменила са Краљево у част првог нововековног српског краља. На молбу представника општине карановачке краљ Милан је одобрио промену имена града 19. априла 1882. године, по старом календару.

Овим поводом Народни музеј Краљево је приредио радну свеску за ученике основних школа, као својеврсну причу о Имендану града, коју причају краљ Милан и кустос Немања. Радна свеска је обликована тако да деци презентује ову значајну тему на пријемчив и занимљив начин. Илустрована музејским предметима који се везују за династију Обреновић, а чувају у збиркама Народног музеја Краљево као што су фотографије, новац, медаље, уметничка дела, документа, разгледнице, књиге, часописи и други предмети. Свеска је осмишљена тако да може да се користи како у настави, тако и у различитим активностима и радионицама, а надамо се, да може бити деци довољно занимљива и у слободном времену.

С обзиром да Град Краљево празнује свој Имендан 19. априла, у част јубилеја, Народни музеј Краљево поклањана радну свеску сваком детету, учитељу и наставнику који овог дана посете музеј. 

Такође, обавештавамо ученике, учитеље, наставнике и све заинтересоване суграђане да  радну свеску могу преузети у пдф формату на сајту Народног музеја Краљево.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest