Редовна децембарска Скупштина Националног комитета ICOM-а Србије, која је уједно била и изборна за више позиција у телима и одборима Националног комитета, одржана 14. децембра 2023. године у Народном музеју Србије. Том приликом је за председницу Националног комитета изабрана је Татјана Михаиловић, музејска саветница Народног музеја Краљево.

Татјана Михаиловић (1964) дипломирала је археологију на Филозофском факултету Универзитета у Београду (1988). У Народном музеју Краљево, где је почела да ради 1991, стекла је звање кустоса (1992), вишег кустоса (2002) и музејског саветника (2010).

Основала је 1991. године Одељење за документацију Народног музеја Краљево, које је водила до 2006. године, у оквиру које је реализовала потпуну реорганизацију централних документационих форми, започела процес информатизације установе и у оквиру њега дигитализације документације. Радила је на унапређењу музејске праксе, као и на музеолошкој едукацији колега и сарадника, а као музејски саветник била је ментор кустосима за виша звања. У области теорије музеологије и херитологије поред документовања, бави се проблемима интерпретације археолошког наслеђа у циљу стварања комуникативнијег музејског наратива, укључујући развој радионица за децу. Од 2006. године води Одељење за археологију Народног музеја Краљево и руководила је истраживањима у области антике и средњег века, а оријентисана је на истраживање старог рударства, металургије и археотехнологија. Учесник је неколико истраживачких пројеката и бројних научних скупова и семинара. Од 2013. координира и руководи пројектом Уређења Ризнице Манастира Студеница, који подржава Министарство културе и информисања Републике Србије. Бави се уредничким пословима: од 2019. године уредник часописа „Наша прошлост“, научно-стручног гласила Народног музеја Краљево и Историјског архива Краљево; од 2020-2023. године била је главни уредник Часописа НК ICOM-а Србије; од 2020. године је главни и одговорни уредник Званичне интернет презентације Народног музеја Краљево. Члан је Српског археолошког друштва (1985), Музејског друштва Србије (2001) и Националног комитета ICOM-а (2001). Од 2011. године сарадник је Центра за музеологију и херитологију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Мејлинг листа

Пријавите се на мејлинг листу да би сте примали обавештења о нашим програмима путем е-поште.

Успешно сте се пријавили!

Pin It on Pinterest