Позивница за миропомазање краља Александра Обреновића у Манастиру Жича, 20. јун 1889.

Када се краљ Милан повукао са власти 22. фебруара 1889. године, престо је уступио свом тринаестогодишњем сину Александру, с тим што је поставио намеснике до његовог пунолетства. Исте године обележаван је велики јубилеј пет стотина година од Косовске битке и у циљу јачања угледа младог краља и нових политичара на челу државе, одлучено је да се у оквиру овог јубилеја организује миропомазање младог краља у Манастиру Жичи, као део крунидбеног обреда.

Свечани чин миропомазања Александра Обреновића организован је 20. јуна/2. јула. Том приликом је Краљево свечано украшено, многобројни народ је дочекао краља, а његов улазак у град 18. јуна, пропратили су топовски пуцњи. Током наредног дана, у Краљеву је било преко 20 000 гостију, а краљ је до подне примао бројне депутације које су дошле овом приликом. Највећу пажњу је привукао руски посланик Персијаније, као нарочити изасланик руског цара Александра III. Изасланик је дочекан црквеним звонима, топовским плутонима и свечаном гардом. Увече је уприличено бдење у Манастиру Жичи.
Краља Александра је 20. јуна миропомазао митрополит Михаило у присуству руског посланика, краљевских намесника, министара српске владе и краљеве свите. У Манастир Жичу се могло ући само са позивницом, а око Манастира је била непрегледна маса народа. На благодарењу је испаљена 101 топовска салва.

Приређено је вишедневно народно весеље, а позивница за овај догађај, штампана је на картону у боји (12,4 cm х 16,8 cm).

Pin It on Pinterest