Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ЛП – Историја грамофона и златно доба плоча

април 28, 2022 у 18:00 - јун 20, 2022 у 12:00

„ЛП – Историја грамофона и златно доба плоча“ представља заједничку изложбу Градског музеја Суботица и Музеја науке и технике у Београду која се реализује уз подршку Народног музеја Краљево. Изложба говори о популарности и златном добу грамофонских плоча у Југославији, доба које је трајало неколико деценија. Није занемарен ни значај једног од најзначајнијих кућних апарата 20. века – његово величанство грамофон.

Тежња да се забележи и репродукује људски глас датира из најранијих времена. Преко музичких кутија као што су самосвирајућа звона коришћена на црквама и торњевима у Европи, затим органете и полифона, а након тога фоноаутографа, фонографа и графофона, дошло се до репродукције звука путем грамофона. У оквиру изложбе може се видети више од 25 врста грамофона и његових претеча. Изложба се бави и културним феноменима 20. века који су утицали на живот Суботичана и Суботицом као једном од стожера популарне културе у бившој Југославији. Акцент је стављен на грамофоне, грамофонске плоче и културни живот и програме у Суботици који су били уско повезани са њима.

Посебан део изложбе „ЛП – Историја грамофона и златно доба плоча“ говори и о првим грамофонима и грамофонским плочама у Краљеву, њиховој набавци из западноевропских земаља, али и из југословенских фабрика. Публика ће сазнати ко су били Краљевчани који су снимили грамофонске плоче и које су радио-станице и емисије стварале музички укус и едуковале Краљевчане. Ту је прича о првим дискотекама и клубовима у којима су се Краљевчани забављали, које су продавнице грамофонских плоча постојале у граду на Ибру и како је звук снимљен на винилу опстао до данашњих дана.

Аутор изложбе је Викторија Шимон Вулетић, музејски саветник Градског музеја Суботица, док су се испред Народног музеја Краљево изложби прикључили као део ауторског тима Мирјана Савић, музејски саветник и Олег Романов, виши кустос.

 

Details

Start:
април 28, 2022 у 18:00
End:
јун 20, 2022 у 12:00

Venue

Народни музеј Краљево
Трг Светог Саве 2
Краљево, 36000 Србија
Phone
+38136315350
View Venue Website

Organizers

Олег Романов
Мирјана Савић

Pin It on Pinterest